Mi a tavaszi, nyári, őszi és téli napforduló?


A napforduló az az időpont, amikor a Nap merőlegesen áll az Egyenlítő felett. Ilyenkor a nap egyforma hosszú a Föld északi és déli féltekén. Az északi félgömbön a tavaszi napforduló azonos időben van a déli félgömbön az őszivel, és ez megfordítva is így van.

A tavaszi napforduló napja március 21., az őszi időpontja szeptember 22. Egy-két nap csúszás előfordulhat.

A nyári napforduló június 21-re esik, amikor a csillagászati nyár kezdetét veszi. Ekkor a leghosszabb a nappal és a legrövidebb az éjszaka. A Nap a leghosszabb utat ezen a napon teszi meg az égen, és a Ráktérítő magasságából merőlegesen tűz a földre. Ez a Rák jegyének kezdete is. A déli félgömbön ekkor jár a Nap a legalacsonyabban, ezért itt ekkor az éjszaka a leghosszabb.

A téli napforduló napja december 21., amikor a legkisebb szögben érik a Nap sugarai a Földet, ezért a leghosszabb az éjszaka. Ettől kezdve minden nap körülbelül egy perccel később sötétedik.

Kapcsolódó kérdések és válaszok: Mitől függ, hogy mikorra esik Húsvét?, Mettől meddig tart a nyári időszámítás Európában és az USA-ban?

Fotók: Piqs.de

6 megjegyzés:

  1. Tavaszi és őszi NAPÉJEGYENLŐSÉG , illetve téli és nyári NAPFORDULÓ van !!

    VálaszTörlés
  2. Valóban célszerű lenne, ha PONTOS,és Valódi információk lennének közzé téve, bár ahogy a papír, ezek szerint úgy a képernyő is sok mindent elbír!

    VálaszTörlés
  3. aki nem ért hozzá ne piszkítson az internetre.
    van ott így is elég szemét!

    VálaszTörlés
  4. Jó lenne már Forintos úr megjegyzésének megfelelően javítani!
    Véghely Tamás "napkor-szaki" szakértő

    VálaszTörlés
  5. Jó lenne már Forintos úr megjegyzésének megfelelően javítani!
    Véghely Tamás "napkor-szaki" szakértő

    VálaszTörlés