Mit jelent az „aszú” szó? Mitől függ, hogy hány puttonyos az aszú?


Az aszú az aszúsodott szőlőből előállított bor neve. Az aszúbor a Tokaj-hegyaljai borvidék világhírű desszertbor különlegessége. Tokajban, Tarcalon, Tolcsván, Mádon és Tállyán készül a legkiválóbb minőségű aszú. 

Nincs minden évben aszúképződés, csak akkor, amikor az éghajlati viszonyok ezt lehetővé teszik. A szőlő szüretelésére később kerül sor, mint a többi szőlőfajta esetében. Ekkorra a vékony szőlőhéj kicsattan, majd a meleg időjárás hatására a Botrytis cinereapenészgomba által a tőkén hagyott szőlőn megindul a nemesrothadás, a szőlőszem veszít nedvességtartalmából, és összefonnyad. Ezután az aszúsodott szőlőszemeket nagy körültekintéssel elkülönítik az egészen összeszáradt szemektől.

 
Mitől függ, hogy hány puttonyos az aszúbor?

A gönci fahordó űrtartalma 136,6 liter. Régen az aszúbor annyi puttonyos volt, ahány puttony aszú ázott egy gönci hordó borban, hogy sav-, cukor- és íztartalma kioldódjon. Van 3, 4, 5 és 6 puttonyos bor.
 
 
Most már az aszú érlelése több száz méteres pincelabirintusokban található fahordókban történik. A pince falát vastag Cladosporium cellarepincepenész lepi be, ez biztosítja a tökéletes érési folyamatot. A 8-10 év elteltével palackozott bor a legfinomabb.

Videó: A tokaji aszú - Youtube, Online oktatás: A tokaiji aszú - Youtube
Fotó: Pixabay.com

Kapcsolódó kérdések és válaszok: Hizlal-e a szőlő?, Mi a borvirág?, Hogyan készül a mazsola?, Mit jelent a "hungaricum" szó?

1 megjegyzés: