Hogyan keletkezik, és mire jó a propolisz?


A propoliszt a méhek növényi rügyek, fák kérgének ragadós váladékából alakítják át. Ezzel tapasztják be kaptárjuk réseit, és fertőtlenítik belsejét. Így védik lakóhelyüket az ártó betolakodóktól. Innen ered a görög eredetű elnevezés, ugyanis a propolisz szó jelentése: a város védelme, védelmezője.

Sebgyógyító, gyulladáscsökkentő hatása már az ókorban ismert volt. Alkalmazták gyulladásos betegségek (pl. torokgyulladás, fogínygyulladás), emésztőrendszeri betegségek (pl. gyomorfekély) vagy húgyúti gyulladások kezelésére. A recepteket a nyilvánosság elől a gyógyítók titkolták.

A propoliszt tinktúra, krém, balzsam, tabletta formájában használhatjuk. Hatóanyagai: viasz, illóolajok, virágpor, aminosavak, vitaminok, ásványi anyagok, bioflavonoidok. A bioflavonoidok egyik legfontosabb és legismertebb biológiai hatása, hogy fékezik a szervezetben zajló káros oxidációval járó folyamatokat. Ezért fontosak a betegségek kialakulásának megelőzésében, és minden olyan esetben segítik a felépülést, amikor a betegség kifejlődésében az oxidációs folyamatok meghatározó szerepet játszanak.

Virágporra érzékenyeknél a propolisz allergiás reakciókat válthat ki! 3 éves kor alatt fogyasztása nem ajánlott!

Kapcsolódó kérdés és válasz: Mi a tinktúra?

Kapcsolódó oldal: Méz - Lap.hu
Fotó: Pixelio.de

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése